Page title

26
Říj
Tuky s obsahem transmastných kyselin
Tuky s obsahem transmastných kyselin
  • Kateřina Konečná
  • 152 Views
  • 0 Komentářů
  • Bez tagu

Dne 26. října 2016 jsme na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku hlasovali o ústní otázce na Evropskou komisi s následným usnesením, jež se týkalo problematiky tuků s obsahem transmastných kyselin. Transmastné kyseliny v potravinách prokazatelně zvyšují u jejich spotřebitelů hladinu nezdravého cholesterolu, přispívají ke vzniku srdečně cévních onemocnění a ke vzniku diabetu i některých druhů nádorů a alergií. Dokonce jsou spojovány s Alzheimerem i neplodností. Nachází se např. v různých pomazánkách, margarínech, trvanlivém pečivu, cukrovinkách, náhražkách čokolády, brambůrkách, sušenkách a majonézách. Tedy v poměrně široké škále každodenních potravin. Předložené usnesení vyzývá Evropskou komisi, aby navrhla co nejdříve závazný limit u průmyslově používaných transmastných kyselin s cílem snížit jejich příjem mezi všemi skupinami obyvatelstva. Kromě tohoto je v textu uvedeno několik velmi důležitých souvisejících skutečností jako řádné označování balených potravin obsahujících transmastné kyseliny, nedostatek informací pro spotřebitele a dokonce i alarmující tendence směřující k výběru nezdravých potravin v nízkopříjmových domácnostech. Jsem velice ráda, že jsem takový návrh mohla podpořit.

Jsem poslankyně – díky vám, pro vás a s vámi.