Vánoce jsou sice teoreticky překrásným časem klidu a pohody, avšak víme, že realita je bohužel často jiná. Stresy z předvánočního období většinou likvidujeme za pomoci k prasknutí narvané ledničky a konzumace u klasických vánočních pořadů. Sníst vše se nám však nakonec vlastně ani nechce ze strachu z povánoční váhy, a tak jsou vánoční svátky časem, který je bohatý na jídelní přebytky. Je zřejmé, že házet potraviny do koše není nejlepší metodou, jak si zajistit linii na příští rok, a tak je dobře, že se zamýšlíme nad alternativami.
Například v Plzni se v nedávné době rozjel projekt veřejné ledničky. Pokud máte potraviny, o kterých víte, že je nebudete chtít jíst, můžete je zde odevzdat a rovnou si případně odnést i něco, co více odpovídá vaší momentální chuti. Nedochází tak k plýtvání a potraviny se mohou dostat i k těm, kteří se nenacházejí v nejlepší životní situaci. Důraz je dáván na čerstvost potravin, za což by měla ručit osoba potraviny darující. Namísto hrozivé statistiky, že průměrný Čech vyhodí okolo osmdesáti kilogramů jídla, mají teď Plzeňáci možnost projevit solidaritu a zdravý rozum. V Čechách je kromě Plzně tato veřejné lednička jen v Českých Budějovicích, což se, doufám, velmi rychle změní. Považovala bych to za dobré znamení, že již nehodláme ve velkém plýtvat jídlem, které může jiným významně pomoci. Navíc projekt veřejných ledniček není jen o dávání, ale i o možnosti si vzít, co jiný nespotřebuje, a to platí pro všechny. Držím tomuto projektu palce a doufám, že se již brzy podaří plýtvání potravin v České republice významně snížit. Na tom ovšem musíme zapracovat všichni.